Ambrowiec balsamiczny
Ambrowiec balsamiczy, ambrowiec amerykański, styrakowiec amerykański (Liquidambar styraciflua L.) – gatunek drzewa pochodzący z Ameryki Północnej i Środkowej. Jest to gatunek charakterystyczny dla lasów łęgowych wiązowo – klonowych oraz bagiennych lasów cypryśnikowo – tupelowych. Rozprzestrzenia się agresywnie na glebach żyznych i bardzo wilgotnych, nawet długotrwale zalewanych
Morfologia
Pokrój
Dorasta do 45 m wysokości. Korona jest szeroka, kopulasta.
Pień
Masywny, często wspierany korzeniami deskowymi. Korowina popielata do brązowej, głęboko bruzdowana w waskie płytki lub grzbiety. Pędy czerwonawe, kanciaste lub pokryte gąbczastymi, korkowatymi listewkami na drugorocznych przyrostach. Po przełamaniu ukazują twardy, biały lub brązowy rdzeń, wielokątny lub gwiazdkowaty w przekroju. Pędy, pączki i liście po skaleczeniu wydzielają przyjemny, balsamiczny aromat.
Kwiaty
Rozdzielnopłciowe, niepozorne. Kwiaty męskie żółtawe, zebrane w gronach, kwiaty żeńskie zielonkawe, kuliste rosną na długich szypułkach. Główkowate kwiatostany męskie i żeńskie znajdują się na wspólnej, długiej, zwisającej osi (roślina jednopienna).
Owoce
Zdrewniałe torebki zebrane w owocostany wyglądające jak kolczaste kulki na długim ogonku.Utworzone ze zrośniętych nasadami, dwuklapowych, na szczycie “dzióbkowato” zaostrzonych torebek, zawierających drobne, oskrzydlone nasiona.
Liście
Podobne do liści klonu, tylko bardziej powcinane z piłkowanym brzegiem i ułożone są skętolegle. Blaszki liściowe mają długie ogonki liściowe. Jesienią przebarwiają się czerwono i fioletowo.
Biologia i ekologia
Kwitnie w maju, jest wiatropylny. Wymaga żyznej gleby. Odznacza się niewielką mrozoodpornością.
Zastosowanie
Balsamiczna żywica ambrowców używana jest w medycynie, przemyśle kosmetycznym i spożywczym (kiedyś aromatyzowano nią gumę do żucia). Drewno czerwonawo-brązowe z ciemniejszymi smugami i cętkami, dość twarde i ciężkie, w stolarstwie cenione na równi z dębowym. Zawiera wonną oleożywicę, znaną jako “styraks amerykański”, wykorzystywaną w celach leczniczych jako środek wykrztuśny u bakteriobójczy, a także jako surowiec do produkcji gumy do żucia.
One Response to “Ambrowiec balsamiczny”
Zostaw komentarz

November 19th, 2010 at 11:02 am
[...] Ambrowiec balsamiczny [...]